Openbare ruimte

Wat wilden we bereiken

Wat wilden we bereiken

We dragen zorg voor het gebruik, beheer en onderhoud van de stad van vandaag én morgen. Zo leveren we een bijdrage aan de grote opgaven van Nijmegen zoals deze zijn beschreven in het coalitieakkoord. We werken samen met bewoners aan een aantrekkelijke en toekomstbestendige openbare ruimte voor iedereen. Een leefomgeving die gezond en klimaatadaptief is. En waar mensen elkaar ontmoeten, zich thuis voelen en met plezier gebruik van maken. We geven hierbij ruimte aan initiatieven en participatie, zonder daarbij de techniek en de veiligheid uit het oog te verliezen. Vier belangrijke thema’s binnen het programma openbare ruimte zijn klimaatadaptatie, onze groene en gezonde omgeving, het stimuleren van circulairiteit en het zij  van een duurzame en energieneutrale stad. Samen met partners in stad en regio werken we samen aan deze thema's.

We gaan in 2022 concreet aan de slag met het volgende:

We starten met de uitvoering van het klimaatadaptatieplan
Het klimaat verandert en dat merken we in de stad: er zijn plekken waar het in de zomer erg heet wordt en er zijn straten met wateroverlast na een stortbui. We willen de effecten van klimaatverandering beter op kunnen vangen in de stad. We benutten daarom de kansen die de Woondealgebieden (Winkelsteeg en Stationsomgeving) bieden en implementeren het in 2021 uitgewerkte klimaatadaptatieplan. In 2022 werken we de toolbox klimaatadaptatie verder uit en brengen we de financiële opgave voor de komende jaren verder in beeld, zodat klimaatadaptatie nog meer onderdeel wordt van de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en herinrichtingen in de stad.

We voeren het Bomenplan en het Biodiversiteitsplan uit
Deze twee in 2021 vastgestelde uitwerkingen van de Omgevingsvisie geven een kader voor het groenbeleid. Maar er moeten nog tal van zaken uitgewerkt worden. Jaarlijks wordt er onder andere een plan gemaakt voor het aanplanten van 625 bomen. Ook zal de compensatieregeling voor bomen worden uitgewerkt. Voor de hoofdgroenstructuur worden de ecologische verbindingen nader uitgewerkt. Er komt een plan om de aanleg van de belangrijkste ontbrekende faunapassages op haalbaarheid te toetsen. En er worden nieuwe beheerplannen opgesteld voor de stadsbosjes en de poelen. Het groenbeheer en maaibeleid voeren we zoveel mogelijk ecologisch verantwoord uit.

We optimaliseren ons beleid en uitvoering op het gebied van riolering en water
In 2021 zijn we gestart met het evalueren van het Gemeentelijk Rioleringsplan Nijmegen 2017-2023, waarbij beoordeeld is of de doelen/ambities op ‘schema’ liggen en of eventuele bijsturing nodig is. In 2022 gebruiken we deze inzichten voor het verder optimaliseren van rioleringsbeleid en bijbehorende uitvoering. In 2022 gaan we verder met het opstellen van de ontwikkelingsperspectieven voor de Nijmeegse watertaken. Zo creëren we kansen voor doelmatige verduurzaming van de watersystemen en een klimaatbestendige en waterrobuuste stad. Voor Neerbosch Oost, Winkelsteeg, Hatert en de Noord-Oostkanaalhavens hebben we samen met het Waterschap Rivierenland de waterbergingsopgaven bepaald volgend uit het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) voor een watersysteem dat klimaatbestendig is. De maatregelen die daaruit voortvloeien pakken we zoveel mogelijk op samen met gebiedsontwikkelingen zoals  Winkelsteeg/Kanaalzone.

We werken aan een energieneutraal en aardgasvrij Nijmegen
We blijven ook in 2022 werken aan onze ambitie om in 2045 een energieneutrale en aardgasvrije stad  te zijn. De focus ligt op projecten om woningen aardgasvrij te maken in Zwanenveld, Stationsgebied en Hengstdal en het stimuleren van de ontwikkeling van nieuwe duurzame warmtebronnen. Daarnaast richten we ons op het verminderen van de warmtevraag door het stimuleren van isolatiemaatregelen. Daarnaast willen we  duurzame initiatieven in de wijken stimuleren. Bovendien is er een aanpak voor bedrijven in ontwikkeling, waarmee we onder andere bedrijfsdaken beter willen benutten voor zonne-energie en ons netwerk Power 2 Nijmegen gericht inzetten voor initiatieven van ondernemers. Samen met de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen gaan we onderzoeken of we een Regionaal Expertisecentrum voor energietransitie voor bedrijven op kunnen zetten. Ook geven we zelf het goede voorbeeld met het verduurzamen van de eigen organisatie.

We nemen maatregelen om de luchtkwaliteit in Nijmegen te verbeteren
In de tweede helft van 2020 is het uitvoeringsprogramma luchtkwaliteit vastgesteld. Met zo'n 30 maatregelen willen we zorgen voor minder uitstoot van roet, fijnstof en stikstof in de stad. In 2021 zijn we gestart met de uitvoering en dit zetten we ook in 2022 onverminderd voort. We nemen deel aan het Schone Lucht Akkoord en zorgen onder andere voor subsidieregelingen om vervuilende bestelbusjes, brommers en scooters te laten vervangen en sluiten een convenant af met een aantal bedrijventerreinen om het wagenpark te verschonen. Ook houtstook is een thema dat om onze aandacht vraagt, onder andere door uitvoering te geven aan een pilot om overlast te verminderen.
Daarnaast blijven we inzetten op onze lobby voor schone scheepvaart en een gezonde leefomgeving aan de rivier. Ook starten we met de voorbereidingen voor het invoeren van drie zero-emissiezones en het weren van brom- en snorfietsen in bepaalde delen van de stad.  We geven tenslotte uitvoering aan het in 2021 vastgestelde meetplan voor Nijmegen West.

We gaan aan de slag met circulaire projecten
We willen een voorbeeldregio zijn op het gebied van circulariteit. Daarom gaan we in 2022 aan de slag met een aantal projecten die bijdragen aan de circulaire doelstellingen. Dit doen we bijvoorbeeld via de Woondeal, met vijf voorbeeldstraten op het gebied van duurzame Grond-, Weg en Waterbouw (GWW) en in samenwerking met The Economic Board. In 2022 bouwen we de inzamelstructuur voor de gescheiden inzameling en verwerken van luiers en incontinentiemateriaal verder uit. We gaan bedrijfsafval in de Binnenstad op een andere manier inzamelen, Met deze maatregelen maken we een verdere stap naar 75% afvalscheiding en minder restafval. We zetten in op betere afvalscheiding voornamelijk via communicatie en educatie, maar waar nodig ook via handhaving. Ook stellen we nieuw afvalbeleid vast, waardoor nog meer huishoudelijk afval opnieuw kan worden gebruikt.

Start vervangingsgolf kapitaalgoederen
Eén van onze ambities is om een groene, gezonde en vitale omgeving te bdieden waarin mensen prettig en veilig kunnen wonen, werken en recreeren. Uit financiële overwegingen is de afgelopen decennia echter terughoudend geïnvesteerd in de openbare ruimte. Hierdoor konden de kapitaalgoederen (zoals wegen, openbare verlichting etc.) niet overal en tijdig goed worden onderhouden, waardoor zowel de technische kwaliteit als de beeldkwaliteit van voorzieningen terug is gelopen. In 2022 willen we starten met een vervangingsgolf voor de kapitaalgoederen. We presenteren hiervoor een nota kapitaalgoederen, waarin verantwoording wordt afgelegd over de staat van het onderhoud van onze kapitaalgoederen. Ook geven we hiermee inzage in de benodigde investeringen en reserveringen om te kunnen voldoen aan de vastgestelde kwaliteitseisen, beleidsdoelen en ambities. De kapitaalgoederen zijn ondergebracht in de programma’s Openbare  Ruimte en Bereikbaarheid.

We blijven groen, gezond en in beweging
 We realiseren op 2 à 3 locaties groene sociale knooppunten in de wijk waar jong en oud met en zonder beperking kunnen spelen, bewegen en ontmoeten. Dit gaat samen met aanpassing en afbouw van kleinere speelplekjes rond die knooppunten.  Vanuit de Beweegagenda gaan we verder met het vormgeven van sportieve initiatieven in de openbare ruimte, zoals beweegroutes en bv. een pumptrack. Hoe dit er precies uit gaat zien, hangt afvan de initiatieven van bewoners en organisaties in de stad.

Lasten & baten

48

4,7 %

24

2,5 %

Deze pagina is gebouwd op 09/05/2023 10:42:04 met de export van 09/05/2023 10:19:21