Dar
Dar verzorgt de afvalinzameling en reiniging voor de gemeente Nijmegen. Maar ook andere taken op het gebied van integraal beheer van de openbare ruimte voert Dar uit. Samen met het werkbedrijf Nijmegen levert Dar door haar werkzaamheden een belangrijke bijdrage op het gebied van ‘social return’ en toeleiding van inwoners naar de arbeidsmarkt. Alle afspraken over de dienstverlening liggen vast in een contract met Dar NV. In 2022 pakte Dar de uitrol van de luierinzameling in de regio verder op. Verder startte Dar in samenwerking met gemeenten met een verkenning hoe in de regio meer kringloop van goederen kan worden gerealiseerd. Dochteronderneming Road2work ontwikkelde zich in 2022 in positieve zin verder.
Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen (MARN)
De gemeenschappelijk regeling MARN zorgt namens de aangesloten gemeenten voor de verwerking van onder meer huishoudelijk restafval, groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en luiers en incontinentiemateriaal bij ARN BV. Bij de verwerking van deze stromen ontstaan nuttige bijproducten zoals warmte voor het warmtenet, duurzame energie, biogas en compost. Daarmee draagt MARN bij aan een duurzaam afvalbeheer. Daarnaast werkt MARN samen met de aangesloten gemeenten en ARN BV mee aan de energietransitie in de regio. Verder stuurt de gemeente Nijmegen via het aandeelhouderschap van MARN op de verdere strategische ontwikkeling van ARN. De MARN heeft met 51% een meerderheidsbelang in ARN BV. De andere aandeelhouder is de private partij Remondis met 49%. Besluiten binnen ARN BV vinden plaats op basis van een 2/3 e meerderheid. In 2022 trad de gemeente West Maas en Waal uit de MARN om zich meer op de eigen regio Rivierenland te gaan richten. Er zijn nu nog 7 aangesloten gemeenten.
Binnen de MARN-regio zijn we actief in de Circulaire Raad met Dar, ARN, Rabobank, RU, RadboudUMC, HAN en De Klok Bouw. In de regio worden ondernemers- en burgerinitiatieven verder geholpen en netwerken onderhouden. Belangrijkste onderwerpen zijn circulaire zorg, bouw, duurzaam voedsel en elektronica/maakindustrie.
ODRN
Gemeente Nijmegen neemt met vijf andere gemeenten en de provincie deel in Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Gezamenlijk is in 2022 het beleid opgesteld voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Dit beleid beschrijft wat we met onze VTH-taken beogen, wat we daarbij belangrijk vinden en hoe we die taken uitvoeren. Dit beleid is op hoofdlijnen geformuleerd, zodat ruimte is voor lokaal maatwerk. Specifiek voor de VTH-taakuitvoering waren dit jaar de luchtkwaliteit in Nijmegen West en Weurt en de energiebesparende maatregelen bij bedrijven belangrijke aandachtspunten. Hiervoor heeft ODRN extra bijdragen geleverd.
INDIGO (Ontwikkelingsbedrijf Waalfront en Indigo BV)
Om de geformuleerde ambitie te kunnen realiseren hebben wij een aantal samenwerkingsverbanden opgericht. Voor de gebiedsontwikkeling Waalfront is dat het ontwikkelingsbedrijf Waalfront en voor het huidige warmtenet in onze stad Indigo BV.
Gelders warmte infra bedrijf (GWIB)
Het GWIB werkt, als publieke partner, samen met Gelderse gemeenten aan het op schaal ontwikkelen, realiseren en exploiteren van betaalbare, publieke open warmtenetten om zo de warmtetransitie te versnellen. Dit doet het GWIB door: gemeenten te ondersteunen met benodigde kennis, kunde en capaciteit zodat projecten in publiek partnerschap sneller ontwikkeld kunnen worden; haar schaal te benutten om de onrendabele top van deze publieke warmtenetten te verlagen; te investeren in open warmtenet-infrastructuur en hiermee lokale overheden in staat te stellen warmtenetten te ontwikkelen in het belang van burgers en samenleving. Definitieve besluitvorming over oprichting GWIB heeft recentelijk plaatsgevonden en wordt opgericht. Mogelijk kan de gemeente Nijmegen hier gebruik van maken voor haar warmtenetstrategie.