Economie en toerisme

Verbonden partijen en samenwerking

Stichting RvN@
De stichting RvN@ is een beweging die innovatie, sociale en economische groei in de regio Rijk van Nijmegen actief stimuleert om daarmee een topregio in Nederland te worden. Hierin werken ondernemers, overheden, investeerders en kennisinstellingen/studenten over gemeentelijke en sectorale grenzen heen samen, om bestaande en nieuwe initiatieven met elkaar te verbinden en door te ontwikkelen. Vraagstukken uit het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld worden gekoppeld aan kennisinstellingen en investeerders. De focus ligt hierbij op de thema’s Circulair ondernemen, Food & Health, Smart & IT. In 2022 is ook het thema Energy toegevoegd aan deze speerpunten.

The Economic Board
In The Economic Board (TEB) werken ondernemers, kennisinstellingen en overheden in triple helix-verband samen aan de economische ontwikkeling en profilering van de regio Arnhem-Nijmegen en de verbinding met Wageningen. De focus gaat uit naar het versterken van de topsectoren Health, Energy en Food en de cross-overs daartussen. The Economic Board werkt vanuit een aparte stichting. In het bestuur van deze stichting wordt de gemeente Nijmegen door de portefeuillehouder Economie & Toerisme vertegenwoordigd. TEB ontvangt een bijdrage van de gemeente Nijmegen van € 1,- per inwoner. De bevoegdheid om de subsidie te verstrekken aan de stichting is door de colleges is overgedragen aan het algemeen bestuur van de Groene Metropoolregio. Op die manier kunnen de 18 gemeenten werken met één beschikking en optreden als één 'opdrachtgever' voor The Economic Board.

Groene metropoolregio
De Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen is op 1 januari 2021 van start gegaan als het nieuwe samenwerkingsverband voor de achttien gemeenten in onze regio. Op basis van vijf hoofdopgaven willen we een balans vinden tussen levendige stedelijkheid en ontspannen leefkwaliteit: groene groei! In 2022 is de Regionale Agenda 2023-2024 en bijbehorende begroting van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen vastgesteld. De agenda maakt helder wat we de twee jaar willen bereiken. Nijmegen is bestuurlijk vertegenwoordigd in alle opgaven en heeft eveneens in 2022 besloten in te tekenen op alle opgaven.

In 2022 is er een Regio Agendacommissie (RAC) opgericht.

  1. De taak van de commissie is de procesmatige voorbereiding en planning van de politieke besluitvorming ten behoeve van alle raden van de deelnemers aan de Groene Metropoolregio.
  2. De taak van de commissie is de procesmatige voorbereiding en planning van de politieke besluitvorming ten behoeve van alle raden van de deelnemers aan de Groene Metropoolregio met betrekking tot de opgaven en het scheppen van randvoorwaarden opdat de raden na aanbieding van de regionale agenda kunnen besluiten over deelname aan een opgave.
  3. De taak van de commissie is een terugkoppeling aan de raden van de deelnemers aan de Groene Metropoolregio van hetgeen in elke raad is besloten ten aanzien van de voorstellen die de Groene Metropoolregio betreffen. Dit omvat ook de vastgestelde moties en amendementen.
  4. De taak van de commissie is het scheppen van en bijdragen aan randvoorwaarden opdat de raden de kaderstellende en controlerende taak rondom de Groene Metropoolregio en de voortgang op de regionale opgaven kunnen vervullen.
  5. De commissie adviseert gevraagd en ongevraagd het bestuur van de Groene Metropoolregio over hetgeen in de voorgaande leden staat vermeld en over de kwaliteit van de informatievoorziening van en door de Groene Metropoolregio, waaronder het borgen van toegankelijkheid, transparantie en leesbaarheid van de stukken vanuit de Groene Metropoolregio. Dit omvat ook het doorgeven van signalen vanuit de raden aan het algemeen bestuur en het informeren van het algemeen bestuur over standpunten van de raden.
  6. De commissie bepaalt zelf haar werkwijze.

De provincie en The Economic Board zijn belangrijke partners in de samenwerking. Dit kwam in 2022 vooral tot uitdrukking bij het gezamenlijk opstellen van een propositie voor een regiodeal met het Rijk (BZK). Het afgelopen jaar hebben de GMR, TEB en de provincie via bijeenkomsten en contacten met meer dan 180 vertegenwoordigers van gemeenten, kennisinstellingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in de regio gesproken om initiatieven (thema’s en projecten) op te halen die passen binnen de opgaven van deze Regio Deal. Daarbij is vooral gekeken naar mogelijkheden om de regionale innovatiekracht te koppelen aan maatschappelijke opgaven. Als resultaat hiervan is het voorstel voor de Regio Deal ‘Gezonde groene groei’ opgesteld. Dit bestaat uit vijf programmalijnen, gericht op gezond leven, toekomstbestendig wonen, sterke bedrijvigheid, werkende arbeidsmarkt en grenzeloos samenwerken. Per programmalijn worden 'soorten' en 'typen' projecten aangeduid. De doorvertaling naar specifieke projecten gebeurt als het Rijk in 2023 besluit om met onze regio een Regio Deal af te sluiten.

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen heeft de opdracht het Rijk van Nijmegen in zijn geheel te promoten, nationaal en internationaal.  Samen met de Rijk van Nijmegen gemeenten hebben we eensgezind de rol van opdrachtgever voor Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) vervuld. Dat betekent dat we hebben teruggekeken op wat het voorgaande jaar is gerealiseerd en vooruit hebben gekeken naar hetgeen het komende jaar moet gebeuren. We hebben waardering voor wat er goed gaat, maar sturen ook op hetgeen beter, anders of niet moet gebeuren.

Lasten & baten

8

0,8 %

2

0,2 %

Deze pagina is gebouwd op 09/05/2023 10:42:04 met de export van 09/05/2023 10:19:21