Wonen en stedelijke ontwikkeling

Wat hebben we dit jaar bereikt

Wat hebben we dit jaar bereikt

Ambitie

We zijn een aantrekkelijke stad om te wonen, met goede werklocaties, openbare ruimtes en voorzieningen

Wij zijn gestart met de actualisatie van de Omgevingsvisie
Het college heeft dit jaar met een brief laten zien op welke punten de omgevingsvisie in ieder geval geactualiseerd moet worden. In de brief leggen we uit dat het actualiseren van de omgevingsvisie op gebied van klimaatadaptatie, biodiversiteit en groen (Groene Gezonde Stad) nodig is en dat we moeten versnellen op de volgende opgaven: woningbouwopgave, groene en gezonde stad, duurzame mobiliteit en energietransitie en klimaat en biodiversiteit. We verwachten deze coalitieperiode de Omgevingsvisie te actualiseren.

We hebben ingezet op de realisatie van structuurbepalend en stedelijke projecten
In 2022 hebben we gewerkt aan de realisatie van structuurbepalende, stedelijke ontwikkelingsprojecten, zoals de Waalsprong, het Waalfront, het Valkhofkwartier en de transformatie van het Stationsgebied en Winkelsteeg. Daarnaast gingen we in 2022 door met de verdere uitvoering van het project Nijmegen Aardgasvrij.

Nijmegen-Noord
In de Waalsprong is in 2022 grond voor 229 kavels uitgegeven. In de jaarschijf 2022 van de grondexploitatie Waalsprong 2022 was het aantal kavels geraamd op 1.140. Het verschil zit met name in de vertraging in de uitgifte van Hof van Holland. Belangrijkste reden is dat het gaat om complexe gebiedsontwikkelingen die meer tijd vergen dan verwacht om samen met de externe ontwikkelaars tot een maakbaar, haalbaar en betaalbaar plan te komen. De Waalsprong verwordt bovendien van een uitbreidingsopgave naar meer een inbreidingsopgave. Inspraak en participatie van bestaande bewoners leidt in de regel tot langere doorlooptijden. Maar ook de krapte op de arbeidsmarkt, maakt dat er niet altijd voldoende capaciteit is om de plannen conform de eerder aangegeven planning te ontwikkelen, voor te bereiden en/of te bouwen.

In 2022 zijn diverse plannen verder uitgewerkt, met name in Zuiderveld-Oost, Hoge Bongerd, Spoorstraat, Kouden Hoek Noord en Hof van Holland. In totaal kunnen in 2023 ca. 500 kavels worden afgezet. De deelgebieden Groene Oever (Visveld Noord), Nijland en Stelt Noord zijn afgerond. Ook Laauwik is vrijwel volledig afgerond. Er resteert nog de ontwikkeling van de laatste woningbouwlocatie op de locatie waar de afgelopen jaren (tijdelijk) een deel van een school gehuisvest was. Ook Vossenpels-Zuid is nagenoeg afgerond.

In de Waaijer zijn de kavels aan de zuidkant van de Zandse Plas allemaal verkocht. Dat geldt ook voor alle woningen in Waaijenstein. De waterwoningen in de Lentse Plas worden momenteel gerealiseerd. Het bestemmingsplan voor Zuiderveld-West maakt realisatie van circa 600 woningen mogelijk. Talis heeft in samenwerking met een woongroep een ecologisch woningbouwplan ontwikkeld en gerealiseerd (46 wooneenheden in de sociale huur).

Waalfront
In 2022 zijn de paviljoens in Park Fort Kraijenhoff opgeleverd; ook is de oplevering in het gebied Dijkkwartier-Oost gestart. De planvorming voor het Waalkwartier is helaas vertraagd. Ontwikkelbedrijf Waalfront blijft werken aan een snelle start van de bouw van Waalkwartier. Er is een koop- en realisatieovereenkomst gesloten voor de herontwikkeling van de Honig inclusief een woontoren.

Valkhofkwartier
De herinrichting van de Hoogstraat en Lindenberg (verbindende schakel tussen het kernwinkelgebied, het Valkhofpark, Kelfkensbos en de Waalkade) is in 2022 gerealiseerd.
Voor de grootscheepse renovatie van het Valkhofpark is in 2022 een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Het schetsontwerp zal na enige aanpassing vertaald worden in een definitiefontwerp begin 2023. De planning is er op gericht om na het zomerreces 2023 aan te kunnen vangen met de uitvoering. Voor het Kelfkensbos is in 2022 het schetsontwerp samen met het ontwerp van Museum het Valkhof gedeeld met de stad. Begin 2023 verwachten we een voorlopig ontwerp vast te kunnen stellen.

Winkelsteeg
Op basis van de ontwikkelvisie en grondexploitatie Winkelsteeg hebben we gewerkt aan de voorbereiding van de transformatie van Winkelsteeg. Er is voornamelijk gewerkt aan:
1.   de stedenbouwkundige, ruimtelijke verkenningen van de deelgebieden Kanaalknoop en Stationsomgeving Goffert NTC
2.   de ruimtelijke ordening procedure (zoals MER, Ontwerp Bestemmingsplan, herzonering geluid/aanpassen milieucategorieën) en
3.   de uitwerking van de “deelgebiedoverstijgende thema’s” waarin de thema’s mobiliteit, groen, klimaatadaptatie en energie samenkomen.

Daarnaast hebben we een verdere verdichting in de deelgebieden stationsomgeving Goffert, makersindustrie en kanaalknoop en de hiervoor benodigde investeringen verkend.
Tot slot is in samenwerking met het ministerie van BZK en de Taskforce Versnelling flexibele huisvesting een oplossing (door middel van extra subsidie) gevonden voor de vertraging in de start van de bouw van de circa 500 flexibele woningen op de “compaq-locatie”. De omgevings-vergunning is aangevraagd in 2022.

Novio Tech Campus
We hebben, net als andere belangrijke partners uit het health en hightech ecosysteem, een bijdrage geleverd aan de netwerkorganisatie Briskr. We hebben geïnvesteerd in het ondersteunen van (startende) bedrijven en in het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid (acquisitie) op het gebied van health & high tech. Het afgelopen jaar zijn er meer dan 40 bedrijven ondersteund, hebben er 16 Briskr Academy workshops plaatsgevonden en is er aandacht besteed aan het verbeteren van de toegang tot financiering voor startups en scaleups. Daarnaast is het Lifeport Welcome Center opgericht waar we gericht gemeentelijke dienstverlening verzorgen voor internationale studenten en expats in combinatie met dienstverlening van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op campus Heijendaal. Ten slotte hebben we met extra campagnes en nieuwe content op IntoNijmegen en andere kanalen, het ondersteunen van evenementen en projecten zoals de Newsroom bijgedragen aan het beter zichtbaar maken van de unieke kracht van Health en Hightech in Nijmegen en de kansen die dat biedt voor bedrijven en talent in onze stad.  

Binnenstad
In juni 2021 is een actie agenda Binnenstad mét en vóór de stad vastgesteld. In 2021 en 2022 zijn in totaal 48 projecten uitgevoerd. Ze dragen alle bij aan de binnenstad als kloppend hart van de stad en belangrijke werklocatie.

We hebben gewerkt aan een bestemmingsplanwijziging voor het voormalige V&D pand. Het plan gaat uit van transformatie naar wonen, een autovrij complex, met veel groen. Er is verder gewerkt aan de herinrichting van het Valkhofpark en planvorming voor Kelfkensbos. In het Vlaams Kwartier hebben we gewerkt aan een plan voor de herontwikkeling van de Molenpoort passage en hebben we een voorstel opgesteld voor herontwikkeling van de kleine driehoek Vlaamse gas/Tweede walstraat. In 2022 is het traject gestart om te komen tot een 'Koers voor de Binnenstad'. De binnenstad verandert, we willen de binnenstad groener, autoluwer, er komen meer mensen wonen en tegelijk willen mensen er vermaak vinden. De Koers bestaat uit een analyse van de huidige situatie van de binnenstad en een visie op hoe Nijmegen haar binnenstad de komende jaren wil ontwikkelen. Het nieuwe actieplan Hartje Nijmegen is ook onderdeel van de Koers.

Stationsgebied
In het afgelopen jaar is volop gewerkt aan de verschillende deelgebieden binnen de gebiedsexploitatie Stationsgebied. De projectorganisatie heeft daarbij onder andere de volgende producten opgeleverd:
•   Gunning tender Hezelpoort aan marktpartij;
•   In procedure brengen bestemmingsplan en besluitvorming voorkeursvariant Westentree als onderdeel van PHS Nijmegen;
•   Afronding realisatie overeenkomst Westentree met Prorail;
•   Definitief bestemmingsplan Vijfknoop en selectie marktpartij voor bouwteam en realisatie;
•   Sluiten anterieure overeenkomst voor ontwikkeling UWV locatie;
•   Oplevering eerste proeve Tussenrapportage Stationsgebied;
•   Plan Strategisch omgevingsmanagement plan (Communicatie en participatie) Stationsgebied;
•   Succesvolle subsidieaanvraag bij BZK (totaal € 36 mln)

Omgevingswet
In 2022 hebben we ook verder gewerkt aan de voorbereiding van de implementatie van de Omgevingswet. Er zijn verschillende besluiten genomen. Zo zijn tijdens de raadsvergadering op 28 september 2022 de eerste uitgangspunten voor het omgevingsplan vastgesteld. Daarnaast heeft de raad een besluit genomen over in welke gevallen het college het omgevingsplan mag wijzigen (delegatiebesluit) en is het participatiebeleid unaniem vastgesteld. Ook zijn er verschillende verordeningen aangepast, die tegelijkertijd met de Omgevingswet in werking treden. Deze besluiten vallen onder de minimumacties die door de VNG zijn geformuleerd. Met de komst van een externe spreker en andere vormen van opleiding hebben we ons verder voorbereid op de komst van de Omgevingswet. Daarbij hebben we gekeken naar wat nu al beter kan zonder dat de wet formeel is ingevoerd.

Aardgasvrij Nijmegen
Binnen het project Nijmegen Aardgasvrij zijn de volgende resultaten en ontwikkelingen te noemen:
•   Voorbereiden op een mogelijk nieuwe rol van de gemeente in de warmtetransitie (publiek eigendom van warmte infra).
•   Zwanenveld Dukenburg is het wijkwarmteplan vastgesteld met daarin de hoofdrichtingen voor collectieve/individuele warmte oplossingen. Belangrijk basis inhoudelijk, procesmatig en qua draagvlak in de buurt op weg naar een wijkuitvoeringsplan.
•   Tevens is op hoofdlijnen onderzocht of een publiek warmtebedrijf met 4.000 woningen in Zwanenveld- Dukenburg haalbaar is.
•   In de wijken Hengstdal en Bottendaal zijn de wijkwarmteplannen samen met bewoners en stakeholders afgerond. Voor de Bomenbuurt in de wijk Hengstdal is subsidie ontvangen van het ministerie van BZK voor de pilot Buurt Energie Systeem. Deze pilot is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, Alliander en woningcorporatie Woonwaarts. Dit jaar is extra aandacht besteed aan: locatie keuze voor BES, huisbezoeken om iedereen inzicht te geven in de techniek en financiële plaatje per huishouden, technische uitwerking van het warmtenet en de businesscase.
•   De stadsbrede campagne verduurzamen van de woning werpt haar vruchten af. In totaal hebben nu 28.000 inwoners (zowel particulieren als huurders) meegedaan aan diverse acties: webinars, inkoopacties, energievouchers, energiescans, maatwerkadvies.
•   Parallel aan de stadsbrede campagnes heeft de gemeente met de SPUK regeling van het Rijk ingezet op kleine energiebesparende maatregelen. Dit tijdelijke project is bekend onder de naam energiefixers en -coaches.
•   Met de provincie verkennen we of samenwerking in een provinciaal warmte-infrabedrijf voordelen biedt en uitvoerbaar is. Als gemeente participeren we in verschillende pilots om duurzame bronnen te ontwikkelen, zoals aquathermie en ultradiepe geothermie.

Ambitie

We zijn een stad met een gevarieerd woningaanbod dat aansluit bij de vraag van alle nieuwe en bestaande bewoners

Wij hebben de basis gelegd voor het actualiseren van ons woonbeleid in 2023
We hebben in 2022 voorbereidingen getroffen voor de actualisatie van ons woonbeleid in 2023 met onder andere een regionaal en lokaal woningbehoefteonderzoek. Onze ambities en doelen zijn nog steeds vastgelegd in de Omgevingsvisie: we zijn een stad met een gevarieerd woningaanbod dat aansluit bij de vraag van alle nieuwe en bestaande bewoners en we bieden ruimte aan de groei van de werkgelegenheid.

In de regio is de samenwerking met Rijk en Provincie(s) aan de Woondeal en Verstedelijkingsstrategie voortgezet. In 2022 is deze samenwerking ook onderdeel geworden van de Nationale Woon- en Bouwagenda van het Rijk en de Rijksambitie om 900.000 woningen, waarvan twee derde deel betaalbaar, te bouwen tot en met 2030. De actualisatie van de Woondeal, met als uitgangspunt dat elke gemeente invulling geeft aan twee derde betaalbare woningbouw is in 2022 voorbereid.
De onderzoekagenda’s van de gebiedsuitwerkingen voor de Verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen Foodvalley zijn vastgesteld en we hebben afspraken gemaakt in de Verstedelijkingsafspraken. Als onderdeel hiervan heeft het Rijk in de BO (Bestuursovereenkomst) Leefomgeving en daarna het BO MIRT (Bestuursovereenkomst Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) meer dan 110 miljoen euro toegezegd uit het Mobiliteitsfonds voor de bereikbaarheid van de toekomstige woningen in het Stationsgebied en de Kanaalzone-Zuid. Daarnaast is 6 miljoen toegekend door het Rijk voor versnelling van de bouw van 500 verplaatsbare woningen in de Winkelsteeg. Hierdoor konden de woningcorporaties de vergunningen aanvragen en kan de bouw in 2023 starten.

Conform de Uitvoeringsagenda Wonen 2020-2025 'Mix op maat' hebben we eerder de plancapaciteit vergroot naar meer dan 130%, om zo onze doelen ten aanzien van woningen te kunnen halen. Begin 2023 wordt dit afgerond, net als onderzoek naar rolstoelgeschikte woningen. Om te borgen dat betaalbare woningen ook beschikbaar blijven, hebben we in 2022 de beleidsregels zelfbewoningsplicht nieuwbouw vastgesteld en is de opkoopbescherming voor bestaande woningen ingevoerd.

We hebben voldoende goede woningen voor studenten en starters nodig
In 2022 hebben we verder uitvoering gegeven aan de projecten uit de notitie Studentenhuisvesting Nijmegen 2030. Zo is in 2022 overeenstemming bereikt met de SSH& over de bouw van 300 eenheden voor studenten en 150 starterswoningen voor doorstromende studenten aan de Spoorstraat in Lent. Hiervoor is een bijdrage van het rijk binnengehaald van 2 miljoen euro. Voor de bouw van 500 tijdelijke woningen voor onder andere studenten en starters aan de Nieuwe Dukenburgseweg 21 (NDW21) is de vergunning aangevraagd in 2022 en zal de bouw in 2023 starten. Het beleid voor kamerverhuur is in juridische zin aangepast na de uitspraak van de Raad van State. Het facetbestemmingsplan is van kracht geworden. Daarmee beschikken we nu over een beleid dat kamerverhuur mogelijk maakt en overlast tegengaat. Het instrumentarium dat we nu inzetten, is juridisch sterker en beter bestand tegen beroep en bezwaar. We hebben op bestuurlijk niveau overlegd met de instellingen voor hoger onderwijs en SSH&, en ook breder met studentenorganisaties en Huurteams over studentenhuisvesting. De stichting Huurteams Nijmegen (Huurteams) is ook in 2022 actief geweest. Het doel van de Huurteams is het bijstaan van huurders met een te hoge huurprijs, all-inprijzen, onderhoudsproblemen of hoge servicekosten.

We zorgen voor passende huisvesting voor iedereen
We staan voor de opgave om voor een aantal aandachtsgroepen en ouderen voor de korte en lange termijn passende huisvesting in de wijken te realiseren, met de juiste ondersteuning en/of zorg. We hebben in het najaar van 2022 een opgaveteam samengesteld om deze opgave in samenwerking met partners in de stad en in de regio aan te pakken, zodat we in 2023 een Woonzorgvisie kunnen presenteren. Om de doorstroming in de sociale huur te vergroten is in 2022 het totaal aan verhuiscoaches uitgebreid naar drie ten opzichte van twee verhuiscoaches in het voorgaande jaar. Zij helpen 55+-ers in een eengezinswoning die (financiële, organisatorische) belemmeringen ervaren om te verhuizen. Juist hun doorstroming brengt de langste verhuisketens op gang en maakt zo meer woningen vrij. Het aantal verhuizingen op gang gebracht door de verhuiscoaches in 2022 is hoger dan vooraf verwacht. De verhuizingen zijn tot stand gekomen door gezamenlijke inzet van de corporaties, gemeenten, Sterker en provincie. De provincie stelt ook een verhuisvergoeding beschikbaar aan 55+-ers die met behulp van de verhuiscoach verhuizen naar een kleinere en levensloopgeschiktere woning.

We hebben 700 woningen opgeleverd
In 2022 zijn er 700 woningen opgeleverd. Indicatief zijn de volgende prijsklassen op het aantal woningen van toepassing (percentages zijn bij benadering):
•   33% sociale huurwoningen
•   15% middeldure huur
•   14% dure huur
•   38% koopwoningen
Van deze koopwoningen is ongeveer 25% onder NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie) verkocht. Er zijn geen woningen onder de € 280.000 verkocht. Het merendeel van deze woningen is gerealiseerd in de Waalsprong. In 2022 is het Hof van Holland (Waalsprong) in ontwikkeling; hier worden 2.000 woningen gerealiseerd in diverse prijsklassen, diverse woningentypen en voor diverse doelgroepen, waaronder ook projecten specifiek voor wonen met zorg. Zo is in 2022 het project Aaron opgeleverd; hier zijn ruim 80 woningen specifiek voor senioren gerealiseerd en ook 10 rolstoelgeschikte woningen. Verder is de Orangerie in Dukenburg opgeleverd; hier zijn ruim 30 woningen specifiek voor senioren opgeleverd. Tot slot is het noemenswaardig dat in 2022 de omgevingsvergunning voor Nieuwe Dukenburgseweg 21 (NDW21) is aangevraagd; in dit project worden komend jaar 500 tijdelijke woningen gebouwd, waarvan een groot deel bedoeld is voor een  mooie mix van verschillende doelgroepen.

De Hulsen
De grondoverdracht van IrisZorg aan de gemeente Nijmegen heeft in 2022 plaats gevonden. We hebben het project Europees aanbesteed. Er is een aannemer geselecteerd en gecontracteerd. De aannemer werkt het plan verder uit zodat we in 2023 kunnen starten met de nieuwbouw. Rond de bouwvak van 2024 verwachten dat de nieuwbouw gereed is. Eind 2022 is gestart met de sloop van de oude gebouwen. Behalve gebouw De Flet dat blijft tijdelijk in gebruik bij IrisZorg en wordt later gesloopt na oplevering van de nieuwbouw.

Verkooppanden
In 2022 zijn we verder gegaan met de verkoopopdracht om vastgoed dat geen maatschappelijke invulling (meer) heeft, af te stoten. Dit betreft de periode 2019 tot en met 2022. Daarbij zou in totaal € 10 miljoen rendement moeten worden gerealiseerd. Dit is gelukt. In 2023 en 2024 wordt, aanvullend op de oorspronkelijke opdracht, voor nog eens € 2 miljoen aan vastgoed verkocht. In 2022 heeft verder de voorbereiding plaatsgevonden van het Verduurzamen en Aardgasvrij maken van de gemeentelijke vastgoedportefeuille om de verduurzaming, zoals opgenomen in het coalitieakkoord uit te gaan voeren.  

Lasten & baten

190

18,5 %

84

8,6 %

Deze pagina is gebouwd op 09/05/2023 10:42:04 met de export van 09/05/2023 10:19:21