Paragrafen

Verbonden partijen

Intrede/uittrede verbonden partijen
Er zijn in 2022 door ons geen nieuwe verbonden partijen opgericht of heeft gemeente Nijmegen zich aangesloten bij een bestaande partij. Wel hebben wij in 2022 van de gemeenschappelijke regeling Bijsterhuizen opgeheven.

Regionale versterking
In 2022 is in het coalitieakkoord de ambitie uitgesproken om de samenwerking met de inwoners, ondernemers en instellingen te versterken en daarbij ook in te zetten op de verdere versterking van de regionale samenwerking. De grote maatschappelijke opgaven waar de gemeenten in de Regio Rijk van Nijmegen voor staan vragen daar ook om.
Hier wordt op veel plekken hard aan gewerkt, zowel binnen elke gemeenschappelijke regeling en/of verbonden partij, als ook via het in samenwerking verder brengen van de uitdagingen in de verschillende opgaven. Dit gebeurt ook via de diverse schalen van samenwerking waaronder de regio Arnhem-Nijmegen (18 gemeenten), het Rijk van Nijmegen (7 gemeenten) en Gelderland Zuid (23 gemeenten).
Vanuit de gemeenten in het Rijk van Nijmegen (Druten, Wijchen, Beuningen, Berg en Dal, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen) wordt hierbij colleges breed gewerkt aan een versterkingsagenda regionale samenwerking. Deze bestaat grofweg uit een visie, hoe willen we nog beter samenwerken, als ook uit een spoor om de bestaande samenwerkingen te willen verbeteren. Twee relevante deelsporen van deze agenda waar de raad inmiddels al bij betrokken is, betreft de invoering van de nieuwe wetswijziging gemeenschappelijke regeling alsmede de inbreng vanuit raden in een recent gestart onderzoek onder leiding van Berenschot en de universiteit Groningen.
Het Berenschot onderzoek (‘BRE onderzoek’, onderzoek naar Bestuurlijk Regionale Ecosystemen) heeft als onderzoeksvraag:  ‘Hoe succesvol is het BRE in het Rijk van Nijmegen in het realiseren van publieke waarde’.
Alle gemeenteraden worden hierbij betrokken.

Wetswijziging Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) per 1 juli 2022
Na inwerking treden van de gewijzigde Wgr is een intergemeentelijk werkgroep in de Regio Rijk van Nijmegen begonnen met het verkennen en inventariseren van de impact van de wijziging van de Wgr op de bestaande gemeenschappelijke regelingen. 

De wijziging van de Wgr geeft de raad meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op gemeenschappelijke regelingen. De belangrijkste wijzigingen betreffen:

  1. De versterking van de positie van gemeenteraden bij besluitvorming in gemeenschappelijke regelingen;
  2. De introductie van aanvullende controle-instrumenten voor gemeenteraden;
  3. Het verbeteren van de positie van gemeenteraden met betrekking tot het functioneren van de regeling.

Alle bestaande gemeenschappelijke regelingen en centrumregelingen moeten door de wetswijziging van 1 juli 2022 worden aangepast. Daarvoor hebben de deelnemers twee jaar de tijd om dit te doen. De wijzigingen moeten dus uiterlijk 1 juli 2024 zijn geïmplementeerd. In het eerste kwartaal van 2023 worden de diverse varianten van uitwerking met de raden van de verschillende gemeenschappelijke regelingen besproken. Daarna volgt een bijeenkomst voor de verschillende deelnemers van de gemeenschappelijke regelingen.

Nadere informatie
Informatie over de bijdrage aan het realiseren van ons beleid door een verbonden partij en de eventuele risico’s daarbij is opgenomen in de verschillende programma’s onder het kopje Bijdrage door verbonden partijen.
Voor informatie over het algemeen belang van een verbonden partij verwijzen we naar website van de pc portal van gemeente Nijmegen "verbonden partijen". (www.nijmegen.nl)
Voor informatie over de ontwikkelingen in 2022 die zich bij de verschillende verbonden partijen hebben voorgedaan staan verder toegelicht onder het desbetreffende kopje per verbonden partij in deze paragraaf.

Ontwikkelingen

Deze pagina is gebouwd op 09/05/2023 10:42:04 met de export van 09/05/2023 10:19:21