Paragrafen

Verbonden partijen

DAR NV

Contract afvalinzameling en beheer openbare ruimte
In 2022 heeft Dar uitvoering gegeven aan het contract. In 2022 pakte Dar de uitrol van de luierinzameling in de regio verder op. Verder startte Dar in samenwerking met gemeenten met een verkenning hoe in de regio meer kringloop van goederen kan worden gerealiseerd. Dochteronderneming Road2work ontwikkelde zich in 2022 in positieve zin verder.

Krapte op de arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt zette de dienstverlening van Dar in 2022 onder druk, vooral tijdens de zomerperiode. In samenspraak met de gemeenten is in de zomer van 2022 het continuïteitsplan  geactualiseerd. Hierin is aangegeven welke activiteiten als eerste, zouden worden afgeschaald, als de noodzaak zich aandient. Daarbij wordt rekening gehouden met de impact op de samenleving. Het afschalen van de dienstverlening in 2022 is niet nodig gebleken. Dat laat onverlet dat de toenemende krapte op de arbeidsmarkt voor de Dar een uitdaging blijft. Dar en de gemeenten volgen de ontwikkelingen nauwgezet en zullen acteren wanneer de situatie daar om vraagt.

Schaarste aan grondstoffen
De wereldwijde economische opbloei na corona heeft geleid tot een grote vraag naar grondstoffen. Deze ontwikkeling heeft een kostenverhogend effect op goederen en leidt tot vertragingen in de toelevering hiervan. Ook de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortkomende implicaties voor de energieprijzen dragen bij aan de dynamiek op de wereldmarkt van grondstoffen. Anderzijds heeft deze dynamiek een gunstige uitwerking op de vraag naar secondaire grondstoffen.

Doelstellingen afvalscheiding
DAR stelt zich tot doel met alle gemeenten minimaal de landelijke doelstellingen voor afvalscheiding te realiseren. De resultaten voor de afvalscheiding over 2022 in Nijmegen zijn nu nog niet bekend. We verwachten een scheidingspercentage van rond de 74%.

Gescheiden inzameling luiers en incontinentiemateriaal
De gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal is door Dar verder in de regio uitgerold. In het najaar van 2021 is in Nijmegen op beperkte schaal gestart met het gescheiden inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal op 11 locaties bij kinderdagverblijven en milieustraten. Vanwege vertraging in de levering van een belangrijk onderdeel van de luiercontainers heeft een stadsbrede uitrol naar circa 40 inzamellocaties in 2022 op zich moeten laten wachten en zal pas in 2023 definitief kunnen plaatsvinden.  

Verbetering kwaliteit ingezamelde grondstoffen
Binnen het programma ‘kwaliteit van grondstoffen’ is in 2022 een vervolg gegeven aan de verbetering van de kwaliteit van het gft-afval bij elf inzamelroutes van laagbouwwoningen. Door de gft-kwaliteit in de individuele gft-kliko’s te controleren, intensieve voorlichting aan bewoners en feedback te geven door afvalcoaches hielden we het verbeterde scheidingsgedrag van gft vast. Herhalingsacties blijven onverkort nodig om het verbeterde scheidingsgedrag van bewoners vast te houden.

Deze pagina is gebouwd op 09/05/2023 10:42:04 met de export van 09/05/2023 10:19:21