Paragrafen

Verbonden partijen

Milieusamenwerking en Afvalverwerking (MARN)

Uittreding gemeente West Maas en Waal uit de GR MARN
Vanaf 2022 is de gemeente West Maas en Waal formeel uit de MARN getreden om zich meer op de regio Rivierenland te kunnen gaan richten. Gemeente West Maas en Waal en de MARN hebben na een periode van onderhandelen overeenstemming bereikt over de (financiële) voorwaarden waaronder deze uittreding kan plaatsvinden. De uitreding en de daarbij horende voorwaarden zijn aan de gemeenteraden van de alle MARN-gemeenten ter vaststelling voorgelegd. Het algemeen bestuur van de MARN heeft daarop eind 2021 formeel kunnen besluiten tot de uittreding van gemeente West Maas en Waal. Er zijn nu nog zeven aangesloten gemeenten in de MARN. (Beuningen, Berg en Dal, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen, Wijchen)

Afval-aanleveringsovereenkomst met ARN
Naast aandeelhouder is de MARN ook klant van ARN bv en heeft een afval-aanleveringsovereenkomst met ARN. Elke 5 jaar bestaat de mogelijkheid deze overeenkomst op te zeggen (met een opzegtermijn van 5 jaar). In het licht van de verdergaande samenwerking tussen ARN en MARN is in 2020 van deze opzegmogelijkheid geen gebruik gemaakt waardoor de overeenkomst in elk geval tot en met 2025 doorloopt.

Ontvangen aflossing lening over verkoop gronden
In 2017 zijn de gronden van de GR MARN  verkocht aan ARN bv voor een bedrag van € 11,5 mln. De MARN heeft sindsdien geen gronden meer in bezit. De ARN heeft de aankoop gefinancierd door een langlopende lening bij de MARN af te sluiten. Hiervoor betaalt de ARN € 0,8 mln jaarlijks gedurende 20 jaar aan de MARN. Doordat er geen inkomsten uit huur en pacht meer worden ontvangen, zullen vanaf 2037 geen middelen beschikbaar komen voor de MARN.

Deze pagina is gebouwd op 09/05/2023 10:42:04 met de export van 09/05/2023 10:19:21