Paragrafen

Verbonden partijen

MGR (werkbedrijf) Nijmegen

WerkBedrijf werd in 2022 geconfronteerd met een groot aantal vacatures en een kleiner aantal kandidaten dat bemiddeld kon worden op die vacatures.
Het gegeven dat er minder beschikbare kandidaten waren heeft te maken met het feit dat het aantal bijstandsgerechtigden bij gemeenten terugliep. Meer mensen vonden na de coronaperiode betaald werk en deden geen beroep meer op een uitkering. Gemeenten verwezen dus minder mensen door voor dienstverlening bij WerkBedrijf. De kandidaten die nu nog een uitkering ontvangen, zijn vaak niet één op één plaatsbaar op vacatures.  Het gaat dus om zowel een kwantitatieve als kwalitatieve kloof tussen vraag als aanbod. Er is meer investering nodig om plaatsingen op werk tot stand te brengen. Dat blijkt uit de resultaten over 2022, die achterblijven op de begroting en op resultaten in eerdere jaren.

Omdat we meer inzicht willen in de huidige groep bijstandsgerechtigden, zijn we met Werkbedrijf in november ’21 gestart met project Doe je mee. Daarbij worden bijstandsgerechtigden uitgebreid gesproken over allerlei leefgebieden (financiën, gezondheid, participatie, werk etc.). Zo ontstaat een goed beeld van de kenmerken van de bijstandsgerechtigden en kunnen we de juiste ondersteuning inzetten. In 2022 zijn 1.100 kandidaten gesproken. Van hen is 23% verwezen naar participatie- of werktrajecten. Een groter deel (bijna 50%) heeft een ondersteuningsbehoefte, meestal langdurig. Zij zijn niet in staat te werken of anderszins te participeren (of doen dat al). Voor hen is het belangrijk dat de juiste zorg en ondersteuning worden ingezet en bewaakt en dat er een stabiele situatie ontstaat. Project Doe je mee heeft een looptijd tot eind 2024.

Eind 2022 is door de colleges in de regio Rijk van Nijmegen een Startnotitie Arbeidsmarkt en Re-integratie vastgesteld. Deze is bedoeld als opmaat naar een uitgewerkt Beleidskader Arbeidsmarkt en Re-integratie, medio 2023. In de Startnotitie hebben we de aanbevelingen van het Evaluatieonderzoek bij WerkBedrijf in 2021 verwerkt. Tevens zijn beleidsrichtingen voorgelegd die de mismatch op de arbeidsmarkt moeten gaan verkleinen. Die hebben betrekking op o.a. een andere balans in de dienstverlening door WerkBedrijf tussen mensontwikkeling en bedrijfsdienstverlening. We willen een langduriger en intensievere begeleiding van kandidaten dan onder het huidige beleidskader ‘Werk voorop!’ uitgangspunt is. Werk is er volop maar kandidaten zijn niet zomaar bemiddelbaar. Scholing, training en begeleiding zijn hierbij onmisbaar.

Ook is eind 2022 een Dienstverleningsovereenkomst (DVO) met WerkBedrijf afgesloten, voor de duur van één jaar. Er is gekozen voor een jaar,  waarin we een nieuw beleidskader willen opstellen en vaststellen. Dat zal tot uitdrukking komen in de DVO 2024 en volgende jaren.

iRvN
Het budget voor de dienstverlening  door de IRvN kent vanaf 2021 een korting van € 130.000 (oplopend naar
 € 390.000 in 2023). Voor 2021-2022 zijn deze ingevuld, de korting van 1% voor 2023 is komen te vervallen.

Per 2021 is er een geactualiseerd afsprakenkader met de iRvn vastgesteld zowel voor het infradeel (met 7 regiogemeenten) als tussen Nijmegen en iRvN voor het applicatiedeel. Daarnaast is in 2022 de rapportage van het evaluatieonderzoek iRvN van vervolgopdrachten voorzien door de deelnemers. Dit geeft aanleiding om de afsprakenkaders in 2023 te actualiseren. Daar wordt ook de GAP-analyse informatieveiligheid bij betrokken die iRvN door Hunt & Hacket heeft laten uitvoeren (december 2021).
Hunt & Hackett heeft haar bevindingen gerapporteerd over de uitgevoerde gap-analyse in 2022 over het algemene cybersecurityvolwassenheidsniveau van de iRvN. Met het daarop gebaseerde advies "Programma Beveiliging" heeft de regio ingestemd. Deze zijn in 2022 betrokken bij de vaststelling van de gemeentebegroting 2023 omdat de uitvoering van de taken structurele (en in 3 jaar oplopende) investeringsmiddelen vergen de komende jaren.

In 2022 hebben we opnieuw samen met iRvN veel aandacht besteed aan een meerjarig ambitie programma informatieveiligheid te ontwikkelen en ondertussen uit te voeren. Dit is gevoed door de aanwijzingen vanuit de boardletters 2021 en 2022 (t.a.v. iT-controls en beperking risico’s cybersecurity), de hiervoor genoemde GAP-analyse Hunt & Hacket en ook een Hackaton met studenten Radboud december 2022, plus de evaluatierapportage over de log4j kwetsbaarheid (uitgevoerd door Stadscontrol). Dit levert zowel maatregelen in technische zin, governance (actualiseren IT crisis protocol) als ook de permanente aandacht voor de bewustwording en gedragscomponent die hierin een rol speelt bij management en medewerkers. We zetten dat door in 2023.
In 2022 is het plan "iRVN op weg naar de Baseline Informatieveiligheid Overheid (BIO) - TPM"
geaccordeerd. Op basis van dat plan werkt iRvN in drie jaar toe naar een certificering van de BIO-processen waar iRvN verantwoordelijk voor is.

We zien ook dat de verdergaande digitalisering van onze bedrijfsprocessen, waarbij de rol van applicatiebeheer langzaam verschuift en deels direct bij IT-leveranciers komt. Dit zet zich de komende jaren door.
Daarnaast is in 2022 er een impuls gegeven aan het programma Common Ground, om de vertraging die opgetreden was door de corona crisis, te doorbreken. Dit programma zorgt dat de informatiekundige visie van de toekomst gestalte krijgt samen met alle 342 gemeenten die hierin samen aan werken met VNG, mede-overheden, en ketenpartners zoals de IT-leveranciers. De afgelopen jaren hebben we als Nijmegen al enkele pilots gedraaid om ervaring hiermee op te doen.  In 2023 gaan we de verdere stappen zetten om die te gaan realiseren. Deze ontwikkeling zal een lange adem vergen, omdat dit zowel een andere opbouw van de infrastructuur vraagt, verdere standaardisering van onze dienstverleningsprocessen, als ook andere kennis en vaardigheden van medewerkers gaat vragen. We gaan dat op een verantwoorde manier doen, als we toe zijn binnen de dienstverlening om wijzigingen in een applicatie en infrastructuur toch al aan te brengen. Zo bouwen we dit stap voor stap op samen met iRvN en alle partijen die deel uitmaken van dit programma Common Ground.

Deze pagina is gebouwd op 09/05/2023 10:42:04 met de export van 09/05/2023 10:19:21