Financiën

Wat hebben we dit jaar bereikt

Wat hebben we dit jaar bereikt

Ambitie

Wij willen een financieel gezonde gemeente zijn nu en in de toekomst.

We hebben de effecten van het gemeentefonds verwerkt in onze begroting
We hebben het effect van de mei-, september- en decembercirculaire verwerkt en uw raad is hierover door brieven geïnformeerd. Uw raad heeft onze integrale afweging op nieuwe gemeentefondsmiddelen, zoals opgenomen in de eerste en tweede Voortgangsmonitor 2022, overgenomen.

Voor invloed op de landelijke herijking van het gemeentefonds hebben we deelgenomen aan werkgroepen van het VNG-congres.  We hebben ook deelgenomen aan het VNG- congres en het 100.000+ gemeentefondsoverleg om te lobbyen over de hoogte van de inkomsten van het gemeentefonds en over het stabiliseren van de schommelingen van het gemeentefonds. We zijn niet meer vertegenwoordigd in de commissie financiën van de VNG.

In de meicirculaire 2022 is het kabinetsbesluit verwerkt om de oploop van de opschalingskorting voor zowel gemeenten als provincies te schrappen voor de periode 2022 tot en met 2025.
Het Rijk en de VNG zijn kort na de meicirculaire 2022 met elkaar overeengekomen dat het accres voor de jaren 2022 tot en met 2025 is bevroren op de stand van de voorjaarsnota van het Rijk. Dit betekent dat het zogeheten volume-accres vast staat en het gemeentefonds alleen nog bijgesteld wordt ter compensatie van de loon- en prijsontwikkeling (nominaal accres). Dit heeft bijgedragen aan het stabiliseren van de schommelingen van het gemeentefonds.

We genereerden aanvullende inkomsten voor lasten lokaal beleid
De belastingaanslagen zijn opgelegd en zijn of worden nog geïnd. We hebben uitvoering gegeven aan de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) inzake het herwaarderen van woningen en niet-woningen. Tot slot zijn de belastingverordeningen 2023 opgesteld en door de gemeenteraad vastgesteld. Voor meer informatie over de gemeentelijke belastingen verwijzen we naar de paragraaf lokale heffingen.

Naar aanleiding van het herzien van de Algemene Plaatselijke Verordening en de invoering van de Wet open overheid (Woo) als vervanger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) per 1 mei 2022, hebben we in 2022 de legesverordening aangepast.

We beheersten onze fiscale risico's
Horizontaal Toezicht
Op 13 december 2022 hebben wij een nieuw fiscaal statuut vastgesteld. In dit statuut is vastgelegd hoe we omgaan met fiscale zaken en onze verantwoordelijkheid op dat gebied. Het statuut geeft richting aan het nemen van beslissingen ten aanzien van fiscale kwesties. Doel van het statuut is fiscaal in control te zijn.

Vennootschapsbelasting
Op 30 augustus 2022 heeft de Rechtbank Gelderland de aanslag inzake vennootschapsbelasting over onze reclame-activiteiten vernietigd. Deze zaak dateert van 2016. De Belastingdienst zal in hoger beroep nieuwe feiten aandragen. Derhalve blijven we nu in onzekerheid over de aanslagen die de fiscus in dit verband heeft opgelegd.

BTW risico’s
In 2022 zijn de BTW fiscale risico’s in beeld gebracht van de volgende projecten:  nieuwe wet Inburgering, herstructurering stationsomgeving, Winkelsteeg en woontoren Duet.  Zodra de feiten concreter zijn, zullen wij onze standpunten met de Belastingdienst delen in het kader van het convenant ‘Horizontaal Toezicht’.

Arbeidsrelaties/loonheffingen
In 2022 hebben we ingezet op een aanscherping van de fiscale beheersing van werken op afstand en de inzet van zzp-ers om verkapte arbeidsrelaties te voorkomen.
Al enige tijd is duidelijk dat de huidige wetgeving knelt, maar onze inzet als gemeente Nijmegen is erop gericht om onze risico’s en die van de zzp-ers te minimaliseren.

We zorgden voor voldoende financiering en liquide middelen
Anticiperend op de sterk volatiele internationale kapitaalmarkt hebben wij begin 2022 de strategie bepaald die gericht was op het zoveel mogelijk beperken van onze risico’s op rentestijgingen.
Doordat we geen vergoeding meer ontvangen maar moeten betalen voor kortlopende leningen die we aantrekken, is het belangrijk dat we niet te veel hoeven inlenen. Om zo nauwgezet mogelijk de financieringsbehoefte te bepalen hebben we gebruik gemaakt van een liquiditeitsbegroting die we continu actualiseren op bekende inkomsten en uitgaven.

Er zijn in 2022 geen aanvragen geweest van maatschappelijke organisaties voor het verstrekken van een lening.

Vooruitlopend op de eerste renteverhogingen van de ECB in 2022 hebben wij op basis van de bepaalde strategie nog een aantal langlopende leningen tegen gunstige tarieven aangetrokken. Daarnaast hebben wij op basis van de liquiditeitsbehoefte, voortkomend uit de liquiditeitsbegroting, indien nodig, wekelijks kasgeld aangetrokken.

We vingen risico's op die verstorend werken op het begrotingsevenwicht
Over het opvangen van algemene risico’s en specifieke majeure risico’s staat een toelichting in de paragraaf ‘Weerstandsvermogen & risicobeheersing’.

We verwerkten begrotingscorrecties
De opgenomen begrotingscorrecties zijn zoveel mogelijk bij de inhoudelijke programma’s verwerkt. Voor in totaal 0,6 miljoen euro aan begrotingscorrecties zijn centraal blijven staan. Deze correcties vallen vrij en zorgen per saldo voor een voordelig resultaat van 0,6 miljoen euro.

We hebben onroerend goed afgestoten
In 2022 hebben we panden verkocht die geen maatschappelijke invulling meer hebben. De taakstelling om in de periode 2019 tot en met 2022 in totaal 10 miljoen euro aan verkoopopbrengst te genereren, is nagenoeg ingevuld met een verkoopopbrengst van € 9.990.000.

Lasten & baten

71

7,0 %

654

67,6 %

Deze pagina is gebouwd op 09/05/2023 10:42:04 met de export van 09/05/2023 10:19:21