We maken sport en bewegen toegankelijk We vinden het belangrijk dat er in de stadsdelen kwalitatief goede en toegankelijke sportvoorzieningen zijn. Daarnaast is het ook van belang om sport en bewegen toegankelijk te houden. Om inwoners plezier, voldoening en beleving uit sport en bewegen te laten halen hebben we de inzet op het gebied van sportstimulering gecontinueerd. We hebben ons wijkgericht en thematisch ingezet om sporten en bewegen te stimuleren. Hiervoor hebben we basis, wijk en overstijgende pakketten geïntroduceerd om aansluiting te vinden bij de wensen en behoeften in de stad. Dit heeft onder andere betrekking op het verhogen van de sport- en beweegdeelname door het voeren van beweegadviesgesprekken, verenigingsondersteuning op het gebied van een veilig sport- en beweegklimaat, positieve coaching en inclusie en het stimuleren van het gebruik van de openbare ruimte. We zetten extra in op Nijmegenaren met beweeg- en sportarmoede en starten nieuwe beweeggroepen We hebben gezamenlijk met onze partners succesvolle sport- en beweeginterventies voortgezet en/of opgezet. Met als doel om groepen mensen met een sport- en/of beweegachterstand in beweging te krijgen en te houden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: - De uitvoering van beweegadviesgesprekken om inwoners te begeleiden naar (structureel) sport- en beweegaanbod.
- Het stimuleren van (laagdrempelige) sport- en/of beweegactiviteiten zoals walking sports en de doorontwikkeling van de walking sports academy.
- Ondersteuning en het opstarten van nieuw passend sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking via het regionaal samenwerkingsverband Uniek Sporten (samenwerking Fonds Gehandicaptensport).
- Sport- en spelaanbod voor vluchtelingen en de start van verschillende zwemgroepen voor migrantendoelgroep.
- Extra inzet op urban sports en openbare ruimte en spelen door de inzet van buurtsportcoaches.
- De organisatie van (onbeperkt) wijksporten in samenwerking met partners binnen het sociaal domein.
- NEC United, hierdoor krijgen kinderen met een rugzakje de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen, bv. fitter worden, maar ook werken aan meer zelfvertrouwen. Dit is een samenwerkingsproject tussen N.E.C. Bindkracht10 en de gemeente Nijmegen.
- In samenwerking met N.E.C. Maatschappelijk de doorontwikkeling van de walking sports academy en de ontwikkeling van elektrisch rolstoelvoetbal.
We zijn partner in het Nijmeegs Sportakkoord In het kader van Groen Gezond en In Beweging hebben we onder andere als partner meegewerkt c.q. onze bijdrage geleverd aan de uitvoering van het Nijmeegs Sportakkoord. Dit gebeurt in samenwerking met Nijmeegse sport- en beweegaanbieders, het onderwijs, kennisinstelling en de zorg- en welzijnssector. De inzet is gebaseerd op de thema’s zoals opgenomen in het Nijmeegs Sportakkoord: - Optimaliseren en vernieuwen binnen sportverenigingen.
- Creëren van een pedagogisch sportklimaat.
- De Nijmeegse jeugd ontwikkelt zich breed motorisch.
- Sport en bewegen is mogelijk voor iedereen
- Een beweegvriendelijke en gezonde sport- en beweegomgeving.
Dit heeft onder andere betrekking op verenigingsondersteuning, het verhogen (van de zichtbaarheid) van (aangepast) sport- en beweegaanbod voor de mensen met een sport- en/of beweegachterstand, de deskundigheidsbevordering van professionals en vrijwilligers en de inrichting van een beweegvriendelijke openbare ruimte. We organiseren side-evenementen voor de EuroGames 2022 Een inclusieve sport- en beweegstad begint bij gelijke kansen om te sporten, bewegen en te spelen. Medio 2022 vond in Nijmegen de EuroGames plaats, het grootste meerdaags lhbti+ sportevenement van Europa. Een succesvolle editie met in totaal 17 sporttoernooien en ongeveer 2100 deelnemers uit 40 verschillende landen. In aanloop naar de EuroGames is met succes, in samenwerking met de provincie Gelderland, de John Blankenstein Foundation en de Gelderse Sport Federatie, het provinciale sportstimuleringsprogramma Gelderland Loves to Move uitgevoerd. Hiermee hebben we aan de ene kant bewustwording gecreëerd van het belang en plezier van een inclusieve sport- en beweegcultuur. Aan de andere kant hebben we hiermee diverse doelgroepen aangespoord tot deelname aan sport- en beweegactiviteiten om in beweging te komen en te blijven. Inmiddels wordt gezamenlijk met een vertegenwoordiging uit de stad verkend in hoeverre de aanpak rondom een veilig sport- en beweegklimaat voor personen uit de regenbooggemeenschap verduurzaamd kan worden. We zijn betrokken bij het WK vrouwenvolleybal in 2022 In september en oktober vond het WK damesvolleybal in Gelderland plaats, met als speelsteden Arnhem en Apeldoorn. Nijmegen heeft in de aanloop naar en tijdens het WK samen met de volleybalverenigingen verschillende activiteiten georganiseerd. Zo zijn er meer dan 100 volleybalclinics op scholen georganiseerd om de jeugd kennis te laten maken met volleybal. Daarnaast is de volleybalbus ingezet en is er een bedrijventoernooi georganiseerd tijdens het Eredivisie Beach Volleybal evenement op de Waalkade. Vanuit de Nationale Diabetes Challenge, een initiatief dat gekoppeld was aan het WK damesvolleybal, zijn verschillende wandelgroepen in de stad gestart. Tot slot waren we gaststad voor team USA. We hebben gezamenlijk met team USA de Sunset March gelopen, wat veel indruk heeft gemaakt. Tevens hebben de dames van team USA samen met een aantal jeugdteams gedineerd, wat zeer geslaagd was. Kortom, in 2021 en 2022 heeft Nijmegen samen met de verenigingen volleybal een positieve boost gegeven in de stad. |